Islam Agama ku

Sesungguhnya kejayaan manusia dan jin di alam ini hanya terletak pada agama Allah, sejauh mana kita taat perintahNYa dan meninggalkan laranganNya ikut cara yang ditunjukkan oleh Baginda Nabi Muhammad SAW.

Monday, March 16, 2009

salah faham umat yang menyebabkan fitnah

dipetik dari blogger org gak...aku suka tulisan dia ni...mehla kita sama2 renungkan
Fitnah
Kalau aku nak listkan..mmg ada byk org kata mcm2 kat jemaah tabligh ni.Ni ada la beberapa kerat yg aku tulis dan jawab berdasarkan pemahaman aku yg hampeh ni

1. Tinggalkan isteri keluarga
Benda ni ramai org buat sebenarnya.Tp bukan atas maksud agama.Kursus naik pangkat,sambung study bla2..malahan bukan takat 4 bulan..bertahun pun ada.Ramai org kat sekeliling aku buat camni.Cuma bila keluar atas maksud agama je org marah.Kan sahabat&nabi dulu buat?Cuma isteri dan keluarga perlu selalu diberi targhib.'aku buat ni utk kebaikan kamu(kita semua)'.Mcm nabi Musa as tinggalkan isteri die utk cari kayu,walaupun dlm kdn mlm gelap, sejuk rela ditinggalkan sebentar oleh suami kerana ni utk kebaikan saya..mcm Hajar as rela ditinggalkan dgn Ismail as kerana ini perintah Allah

2. Jahil
Ramai 'karkun' terdiri dari org2 yg baru nak kenal agama.Bekas penagih dadah,bekas artis,engineer student(mcm aku ni)..of course la byk lagi tak tau psl agama ni.Sebenarnya apabila org tambah korban utk agama,keluar 4 bulan setahun,akan byk peluang utk keluar dgn org alim.Boleh muzakarah terus,tambah dgn pengorbanan yg telah dibuat..pemahaman agama masya Allah..barulah hidayat tuan.Tp aku mmg tak setuju pd karkun2 yg tak nak duduk majlis ilmu..ikram la ustaz tu tuan...
Lagi satu, siapa kata jemaah tabligh tak pentingkan ilmu?Tiap2 hari muzakarah dlm 6 points.

3. Politik
Tak pernah plak aku dgr org kata jgn pangkah PAS.Pada aku, kerajaan Islam tu mmg sgt2 penting dan kita semua kena bekerjasama ke arah itu.Tp masalah PAS tak menang2 sampai ari ni ialah kerana org Islam sendiri tak nak pd ISLAM,tak nak pd hudud, yg perempuan tak nak kena suruh pakai tudung, yg pencuri takut kena potong tangan,pemimpin amik rasuah..ni semua terjadi psl org Islam sendiri telah jauh dari ISLAM.Sebab tu elders jemaah tabligh ni tekankan usaha dakwah,libatkan semua org dlm fikir risau agama.Bila org dah fhm agama ni sebagai maksud hidup,org akan nakkan kerajaan Islam,hukum hudud,pemimpin tak nak mkn rasuah dll.

4. Individu
Masalah 'kerana nila setitik rosak susu sebelanga' ni kat mana2 ada.'Karkun' dah keluar 4 bulan tapi still gaduh2 masa mesyuarat,org baru keluar 3 hari,bila balik jadik mcm mufti,student josh tahap gaban sampai abaikan study...adat la.Sebab tu bila keluar kena jaga tertib,kena ikut mesyuarat,dengar nasihat elders, niat nak islah diri,tgk kebaikan org,tgk keburukan diri sendiri..baru hidayat dtg..kalau tak fitnah la yg dtg(termasuk la diri saya ni).Ni usaha pilihan, kalau Allah nak..org baru keluar seminggu tp dengan tertib Allah boleh beri dia kefahaman yg tinggi, walhal kita ni walaupun istiqamah 3 hari setiap bulan,40 hari setiap tahun..tp asyik nak pancung je...mcm mana iman nak mengkat.

5. Fadhail amal
Kitab fadhail amal cuma memberikan dorongan supaya kita amalkan ilmu yg kita tahu.Sebagai generator.Elders pun tak suruh lama, 30 minit je sehari.Kalau nak ilmu munakahat ke, cara pengurusan jenazah ke, ekonomi islam ke..tu yg kena muzakarah dgn org Alim.Bila tambah korban,keluar jln Allahswt...makin byk la peluang utk muzakarah insya Allah.

6.Ulama India
Allah tak tgk hang India ke,Jawa ke,Arab ke..kalau hang amal agama sempurna..Allah redha,kalau engkar perintah Allah,Allah murka.Even isteri,anak Nuh as..mereka Allah binasakan.Sahabat r.anhum..mereka ni anak penyembah berhala..tp kerana mereka ni amal agama sempurna..Allah telah redha pd mereka dan mereka juga redha pd Allah swt.tu yg Maulana Ilyas buat tertib dakwah ni simple je..kalau masa kluar kena muzakarah secara istimai psl masail2 yg hebat,terjadi la perpecahan dlm jemaah.Nak ilmu2 ni kena infradi muzakarah. Sebab tu dlm usaha ni tokleh berdebat psl mazhab.Semua berhak amal mazhab masing2.xde la plak ada Mazhab Imam Ilyas.

7. Tinggal dunia
Isu ni dah tak valid sgt zaman sekarang.Org ramai dah nampak ramai 'karkun' yg jadik best student, bwk mercedez, ada doktor,engineer dll. Cuma still ada gosip2 liar sket bila org tgk nak keluar khuruj lama2.Hari ini psl penyakit umat ni(termasuk la aku) dijangkiti penyakit cinta dunia,takut mati.Akhirat hancus xpe,kalau dunia kureng sket..ramai yg panik.
"Brgsiapa yg bersungguh2 utk dunianya,terabai la akhiratnya.Brgsiapa yg berungguh utk akhiratnya,terabai la dunianya.Berusaha la apa yg kekal utk kamu."
Sahabat r.anhum menjunjung akhirat di kepala,dunia di tangan..bila akhirat tergugat ..dunia dilepaskan.Kita terbalik..dunia dijunjung..akhirat di hujung jari..bila dunia tergugat..lupe terus pd akhirat..
..heh..adat la..umat akhir zaman..lemah selemah lemahnya...

8. Iman amal
Hangpa ni asyik2 ajak org pd solat,pd dakwah..ckp asyik2 psl iman amal.Masih banyak lg cabang2 agama yg hangpa tak sentuh.ekonomi islam,politik islam, kerajaan islam dll'. Answ:Masalah umat sekarang bukan la psl org tak tau..tp org tak amal.org x pakai tudung,org amik rasuah, masalah rogol,dadah,riba..99%bukan psl tak tau..tp psl tak mampu kekang nafsu.Kalau nak ikutkan madrasah2 skrg jauh lebih byk dari masa zmn sahabat.Tp kalau kita tgk..org2 yg sotsugyou sekolah agama lebih teruk(x semua) dari sekolah biasa.Org solat..tp org solat tu jugak la yg mengumpat, kaki perempuan,suka marah2..Apabila ada hakikat iman, org solat akan rasa kemanisan solat.Apabila solat sempurna, maksiat akan ditinggalkan.Apabila dpt hakikat iman,sgt cinta pd Allah,sunnah Nabi saw,cinta pd syurga...mmg takkan selera dgn rasuah, jenayah dll..seterusnya mgamalkan agama keseluruhannya.Iman adalah pokok,asas.

9. Keluar negara jauh
"Agama kan suruh kita dakwah keluarga,utamakan kaum kerabat.Yg sampai pergi China, India tu buat hape?".Answ:- Ni part yg biasa org x pernah khuruj ni x berapa phm.Elders sgt2 menekan2kan usaha makami.Luangkan sekurang2nya 30 minit dgn keluarga setiap hari utk taklim dan muzakarah..luangkan 2jam lebih utk jumpa jiran2,org kampung kita setiap hari.Keluar dari kampung tu cuma 3 hari setiap bulan,but usaha makami setiap hari!!See?

10. Kenapa India,Pakistan,Bangladesh???
Answ: Usaha dakwah ni Alhamdulillah telah bermula dan hidup di sana.Boleh dijadikan model dan contoh(yg baik2 je la).Lagipun kat sana kita belajar mujahadah.Tandas mujahadah, mujahadah kemudahan,kebersihan dll.Apabila kita boleh 'survive' mujahadah kat sana,insya Allah kalau keluar kat mana2 negara pun kita boleh 'survive'.Lagipun, usaha ni tuk seluruh dunia.Hari ini org nak jaga org seluruh Malaysia pun payah,ingat senang2 ke nak semua org spy buat usaha dakwah ni mengikut tertib,sperti mana yg telah ditunjukkan oleh Nabi saw dan sahabat r.anhum??Kalau buat ikut tertib...baru la hidayat insya Allah

11. Kenapa3 hari,40 hari, 4 bulan
"Tak pernah lak dgr Nabi tasykil sahabat r.anhum keluar 3hari 40 hari 4 bulan" Answ:-Jgn katakan ko,den pun tak ponah dongar.Ni persoalan pengurusan.Mcm satu sekolah agama mula kelas start jam 8.30 pagi sampai 5ptg,5 hari seminggu.Bile ader student dtg sekolah kul 11,or nak suka2 balik kul 2ptg,or tak g sekolah ari jumaat..bila ustaz die marah die jwb balik"Apa ni ustaz,nabi dulu tak pernah plak wajibkan dtg sekolah kul 8.30,kena balik kul 5,kena jumpa ustaz 5kali seminggu!!"Pulok..ni adalah pengurusan..yg mana pihak sekolah rasa ia akan bawa manfaat.Begitu la juga elders tabligh ni.. latihan spy org keluar ikut tertib,bukan iktu nafsu..sampai satu masa org akan sedia khuruj fisabilillah tak kisah la, baru kawin ke,tgk bisnes ke dll..mcm sahabat r.anhum..

12. Apsal tak gi jihad?
Usaha tabligh bukan anti jihad..malahan mempersiapkan umat utk jihad.Dlm fadhail amal pun byk kisah2 sahabat jihad.Hari ini org sibuk dgn dunia,tak mampu nak berpisah dgn dunia walaupun hanya utk 3 hari..mcmmana nak sedia tinggalkan dunia selama2nya?hari ini org yakin pd makhluk,buka pd Allah..kalau mcm ni tgk tentera Amerika yg ramai.lengkap bersenjata..jgn katakan org lain ..mungkin aku pun cabut.Sebab tu perlu tambah korban..keluar lg dan lagi...supaya yakin hanya pd Allah,spy cinta dunia keluar dari hati,spy bukan shj,harta dan masa..nyawa pun sanggup dikorbankan utk Allah,spy keluarga fhm ganjaran suami2 dan ayah2 keluar jln Allah dan banyak lg...

13. Kenapa 4 bulan dulu baru haji, kawin
Answ:- Sama mcm org g kursus kawin sblm kawin dan g kursus haji sblm haji.Supaya kawin,haji tu lebih sempurna.Sama la juga,penting usaha atas iman utk dpt kesempurnaan amal.Baru la haji yg mabrur,yg bila pulang dah tak rajin buat maksiat,haji yg jadi tarbiyah pd diri..sama juga kawin..spy dpt mendidik keluarga mengikut agama...tu je.

14. Kenapa pintu ke pintu..tak guna internet?
Answ:- Usaha dakwah tabligh menekankan usaha pintu ke pintu kerana ni cara yg PALING MIRIP dgn cara Nabi2 as.Dan bila ianya sunaah,ia ada ruh, dan insya Allah hidayat akan tersebar.Tak pernah plak aku dengar Ustaz2 tabligh mengharamkan dakwah internet.Byk bayan,blog karkun2 (termasuk la aku ..hehe) boleh jumpe kat internet.Kaset2 ijtimak pun boleh dpt. Cuma apabila kita buat dakwah pintu ke pintu ni, dakwah cara lain pun dgn mudah kita boleh buat insya Allah..tp kalau yg cuma dakwah ikut internet,bg ceramah kat masjid,mengajar kat madrasah..mujahadah woo nak buat dakwah pintu ke pintu ni.Dimaki kat internet tak sama perit dgn dimaki depan2,mengajar agama pd org2 baik jauh lebih mudah dari mengajar org2 kureng2 baik.Kalau semua dakwah di masjid,sape nak jumpe org x dtg masjid,kalau semua ustaz mengajar di madrasah..kalau org engineering cam aku ni sape nak jengok..kalau dakwah internet je..abih tu org2 kampung nun,camne nasib depa? "Dakwah pintu ke pintu ni ketinggalan zaman,org Yahudi nasrani dah dakwah pakai tv,media internet..kalau kita asyik dakwah pintu ke pintu je ketinggalan la jwbnye"Answ: Mcm aku ckp td..sunnah tu bawa kejayaan..ada pertolongan Allah swt.Allah kuasa,makhluk tak.Usaha dakwah tabligh yg ada di seluruh dunia sekarang ni berkat usaha pintu ke pintu...boleh imagine tak?Mata,lihat kuasa Allah di mana 4 juta muslim kumpul di Bangladesh atas maksud agama,2nd largest after Hajj.Shikamo..sebenarnya org kafir pun mengaji gak al-Quran, sunnah ni.Kat jepun sendiri,rumah sape pernah kena ketuk ngan mubaligh Kristian..angkat tangan!!Hora..

15. Kenapa tak dakwah org 'kapiaq'?
Answ:-Dakwah ada 2,1 dakwah pd islam,1 dakwah pd iman.Dua2 perlu dibuat.Cuma keadaan umat islam sekarang yg hampas berhampas membuatkan priority diberikan utk mengembalikan seluruh muslim kembali pd agama yg sempurna,Al-Quran dan sunnah Nabi SAW.Kat sini suruhan agama yg menyuruh kita 'mgutamakan keluarga,jiran,kerabat terlebih dahulu' dipakai(org muslim bersaudara).Lagipun,apabila org kafir tgk umat islam ramai yg mgamalkan agama dgn sempurna,akhlak pun cantik..mereka pun dgn sendirinya insya Allah akan masuk islam.Tsumari,dakwah pd org islam adalah dakwah pd org kafir secara x langsung.Kalau mualaf(saudara baru) tgk org2 Islam sekarang yg tak amal pun mcm yg depa dok baca dlm kitab2 agama,tgk masjid kosong,tgk org Islam bergaduh sesama sendiri...tak mustahi ramai yg mrtad kembali kan?

16. Org Tabligh byk guna Hadis daif
Answ:- Bab ni tak berani nak komen sebenarnya,ye la..aku bukan ulama.Cuma yg aku tau hadis daif ni kalau dipakai dlm bab menceritakan kelbihan dlm beramal tu hukumnya harus.Bab masail..rujuk Imam Syafi'e rah. ke,Imam Hanbali rah. dll.....Wallahualam

17. Radikal sangat
Org tabligh pakai jubah,janggut,perempuan pakai purdah..ramai takut nak dekat. Answ:-Diulangi..Sunnah bawa kejayaan,ada kekuatan. Hari ini org takut pada serban, jubah, janggut, purdah psl ramai org tak amal.Seseuatu itu dianggap janggal bile minoriti je yg amal.Cuba semua amal,kan x janggal.Ketika zaman Nabi saw,semua sahabat g solat jemaah hingga org yg munafik sket2 tu pun g masjid psl malu.Hari ini org malu nak amal agama psl majoriti x amal.Adat la tu
"agama ini asalnya asing,di akhir zaman nanti juga akan kemabali asing.berbahagialah sesiapa yg tergolong asing itu"
Hikmah ni kena ada tempatnya.Nak ajak org pd agama,sdgkan kita sndiri plak yg tanggal jubah,trim janggut,buang sunnah..mcm mana org nak tau mana yg haq
"Jgnlah kamu mengikuti mereka dgn harapan supaya mereka akan mengikuti kamu"
Melainkan special case..xleh kita buang sunnah ni saja2.Mmg awal2 ni mujahadah,tp dah byk tempat di dunia berkat org istiqamah buat usaha,khuruj,dakwah,purdah,janggut..yg dulunya janggal telah menjadi perkara biasa..Alhamdulillah..

18. Diri&keluarga sendiri pun tak betul
Answ:-Dakwah utk baiki diri.Kita khuruj lg&lg ni tujuan NO1 adalah utk bgimana SAYA boleh jadi dekat pd Allah.Kmdian baru moga2 Allah juga terima pengorbanan ni sbg asbab hidayat utk org lain...
Keluarga..mm..td pun dah bgtau dah.Penting usaha makami.Kalau kita dah ajak,keluarga tak nak ikut..hidayat tu Allah punya kerja..kerja kita buat je usaha...DOA

1 Comments:

At June 25, 2011 at 3:02 AM , Blogger FarahBJ said...

teruskan perjuangan !!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home